Winnaars 2020

BASF Antwerpen, Transport & Mobility Leuven en Fiola vzw werden vorig jaar door Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit) bekroond met een Business Mobility Award voor hun slim en duurzaam mobiliteitsbeleid. Benieuwd welke concrete acties deze organisaties ondernemen en met welke partners ze samenwerken?

BASF Antwerpen

De concurrentie in de categorie profit (meer dan 250 werknemers) was groot, maar uiteindelijk sleepte BASF Antwerpen de award in de wacht.

Het bedrijf startte als eerste havenbedrijf met een succesvol fietsleaseproject, maar met het stijgende gebruik nam ook het aantal fietsongevallen toe. Daarom werd een werkgroep fietsveiligheid opgericht die de oorzaken van ongevallen analyseert en de risicopunten op de site en in de omgeving in kaart brengt. Die worden vervolgens besproken met het management, de omliggende gemeenten en het havenbestuur.

BASF Antwerpen sensibiliseert de werknemers over fietsveiligheid via campagnes, groepsdiscussies, getuigenissen en een verplichte fietsopleiding. En dat alles leverde 35% minder fietsongevallen op!

BASF Ivo-8101

Transport & Mobility Leuven

Dit mobiliteitsbureau is een perfect voorbeeld van walk the talk. Transport & Mobility Leuven heeft een 100% duurzaam bedrijfsmodel en koos bewust voor een locatie vlak bij het station.

Geen bedrijfswagens of -parking, maar maximaal gebruik van het openbaar vervoer, de fiets, deelwagens en thuiswerken. Met de trein reizen voor werkopdrachten wordt 1ste klas terugbetaald en volledig als werktijd aanzien. Uitschieter is dat er jaarlijks 100.000 km gefietst wordt door 30 werknemers.

​​​​​​​Vandaag ontvangen de medewerkers daarom niet enkel een TML fietstrofee, maar ook een prestigieuze Business Mobility Award in de categorie profit (minder dan 250 werknemers)!

BMA Still 6

Fiola vzw

Met een indrukwekkend mobiliteitsplan neemt Fiola vzw de award voor non-profit in ontvangst.

Fiola vzw investeerde in de aankoop van dienstfietsen, oplaadpunten en stallingen en sensibiliseert de werknemers over fietsveiligheid. Hiernaast werkt de organisatie nauw samen met gemeentebesturen en deelwagenaanbieders om het mobiliteitsaanbod te vergroten. En dat met een duidelijk doel: in 7 jaar tijd naar zero-emissie.

Die aanpak zorgde voor een fantastisch resultaat: bij de start reden de medewerkers omgerekend 30 maal de wereld rond. Twee jaar later is dit teruggebracht tot 23 maal rond waarvan 1 keer elektrisch.

Foto Fiola vzw
We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie